Ik geef toe: mijn eigen eetpatroon is niet zo heel gezond. Overdag eet ik te weinig en ’s avonds snaai ik teveel. Fruit eten vind ik maar gedoe en hoewel ik graag groenten eet sla ik vaak over: te druk, toch iets te lang laten liggen (wel groen, niet gezond), niets in huis, toch meer zin in chips (goh). Overdag krijg ik liters koffie binnen en water gebruik ik vooral om mee te douchen.

Nu eten de meiden overdag fantastisch: hoe meer brood, hoe beter. Fruit lusten ze altijd en overal en ze drinken vooral water (zij wel). Niets aan de hand zou je zeggen. Maar als de klok ’s middags vijf slaat begint het drama: ik moe en zeurende kinderen om me heen. “Wat eten we?” “Mag ik chips?” “Curry is vies!” “Ik wil patat!”

En ik? Ik wil OOK PATAT. Want dan hoef ik niet te koken en kan ik mijn vermoeide lijf even wat rust geven. Tegen die tijd heb ik meestal hoofdpijn en vind ik het bedenken van een gezond en makkelijk alternatief veel te ingewikkeld.

Bovendien krijg ik een punthoofd van het eindeloze gezeur aan tafel als we wél een fatsoenlijke maaltijd klaarmaken. We hebben twee regels: als je bord leeg is mag je een toetje en je eet wat de pot schaft. Vooruit, ook nog wat kleine regeltjes als ‘pas praten als je klaar bent met eten’ (uitzondering voor papa en mama) en “is niet mijn smaak” in plaats van “lust ik niet” (mag overigens pas gezegd worden nadat er geproefd is).

Naemi en Marijn eindigen vaak met een vol bord en dan is het huilen omdat Esmee wél een toetje mag. Natuurlijk hebben we van alles geprobeerd! Het enige dat (soms) helpt is consequent blijven, een lange adem is een vereiste!

Mijn ideaal is gezellig samen aan tafel eten. Ja, inderdaad, aan van die lange tafels met smetteloos tafellinnen tussen de bomen in de zon. Bertolli-reclame-style. Met kinderen die dankbaar kijken bij alles wat ze voor hun neus krijgen.

In plaats daarvan kiezen we dus regelmatig voor het gemak van op de bank eten. Dat wil ik zo graag anders! Maar als ik mezelf zielig vind omdat ik aan het eind van mijn latijn ben en écht geen zin heb in moeilijke eters, is de keuze snel gemaakt.

Of… ben ik misschien zélf die moeilijke eter? Misschien krijg ik meer energie om te koken als ik zorg dat ik overdag mijn eigen boterhammetjes opeet… 😉

Meidenmoeder (3 stuks van 7, 5 en 3) I Getrouwd met de liefste I Praatgraag (en veel) I Kampeermeisje I Koffieleut – hoe zwarter, hoe beter – I Roeier (met de riemen die ik heb) I Jezusvolger I Kado-knutselaar I Stylist en rommelkont I Vintagefreak I Vliegtuigfan I Eigenwijs en nieuwsgierig

Delen!