Waarom ik stop met het drinken van alcohol

Het gaat gewoon gebeuren! Ik ga stoppen met het drinken van alcohol! Nu lijkt het misschien net alsof ik een zware probleemdrinker ben maar dat is gelukkig niet zo. Ik ben een matige gezelligheidsdrinker en ik denk dat het dan al lastig genoeg kan zijn om ermee te stoppen.

Directe aanleiding is het lezen van een artikel over alcohol in de Volkskrant na een goed gesprek met mijn 16 jarige zoon. Hij had de avond ervoor met een groepje vrienden in de tuin van één van hen gezeten en hierbij was bier en sterke drank gedronken. De ouders kwamen er achter en hebben de jongens naar huis gestuurd. Nadat de ouders de andere ouders op de hoogte hadden gesteld was het tijd voor een goed gesprek. De simpele verklaring was groepsdruk. Hij wil niet als enige zeggen dat hij niet wil drinken en hij heeft 2 biertjes gedronken (vooral dat ‘tjes’ achter bier om het onschuldiger te laten klinken valt mij iedere keer weer op als het over alcoholgebruik gaat). Tot voor kort was er een andere jongen in de groep die ook geen alcohol dronk en samen was het makkelijk om nee te zeggen. Maar inmiddels drinkt deze jongen ook af en toe en staat mijn zoon alleen. Hij wil niet de enige zijn die nee zegt. Ik snap dat best! Het is erg lastig om als enige niet mee te doen. Ik heb nogmaals benadrukt dat wij niet willen dat hij drinkt. Niet om onszelf maar het gaat ons om zijn gezondheid.

Het is eenvoudig om te denken dat het mij niks uitmaakt of ik 80 of 85 wordt. Maar de manier waarop ik doodga maakt mij wel degelijk uit.

Ik wilde even nadenken over wat ik hem kon adviseren en ging maar de krant lezen. Hierin las ik een artikel over hoe ontzettend slecht alcohol gebruik voor ons lichaam is. Er is een rechtstreeks verband tussen alcoholgebruik en, bijvoorbeeld, borstkanker. Ook bij matig gebruik. Dat zette me aan het denken. Als ik iets minder oud wordt omdat ik alcohol drink dan maakt me dat niet uit. Maar het artikel opende mijn ogen dat dit wel erg makkelijk is. Het is eenvoudig om te denken dat het mij niks uitmaakt of ik 80 of 85 wordt. Maar de manier waarop ik doodga maakt mij wel degelijk uit. Het krijgen van kanker is voor mij wel een schrikbeeld. De angst, de pijn, het verdriet van de mensen om je heen. Dat schrikt mij wel af.

Mijn eerste gedachte was dat ik geen alcohol meer wil drinken. Maar meteen schoten er ook allerlei redenen door mijn hoofd om wel te blijven drinken. Ik hoorde mijn man al schamper zeggen dat als het om mijn gezondheid gaat dat ik dan eerst wel eens kan stoppen met het drinken van cola. En tijdens feestjes of een ander gezellig samenzijn hoor ik mensen al zeggen dat ik niet zo ongezellig moet doen. Ik heb echt geen zin om mezelf steeds te moeten verdedigen. En ineens herkende ik mezelf in het gesprek met mijn zoon!! Ook ik heb last van groepsdruk!! Op dat moment stond mijn besluit vast. Als ik niet mijn eerste gevoel volg om geen alcohol meer te drinken, hoe kan ik dan van mijn 16 jarige zoon verwachten dat hij wel weerstand biedt tegen groepsdruk?

Iedere volwassene moet zijn eigen keuzes en afwegingen maken. Maar ik draag wel verantwoording voor de gezondheid van mijn kinderen.

Dus mijn laatste glas wijn heb ik gisteravond gedronken tijdens een gezellig etentje met vrienden. Ik was de BOB dus het bleef bij dat ene glas wijn. De drie anderen aan tafel dronken wel. Het was een hele gezellige avond. Voor mij niets minder gezellig dan voor de anderen. Gezelligheid zit niet in alcohol maar in de mensen om je heen! En dat wil ik mijn kinderen meegeven. En geen paniek voor de mensen om mij heen. Ik ga echt niet iedereen beïnvloeden om ook te stoppen met drinken. Iedere volwassene moet zijn eigen keuzes en afwegingen maken. Maar ik draag wel verantwoording voor de gezondheid van mijn kinderen. En ik zal er alles aan doen om ze zolang mogelijk bij alcohol vandaan te houden. En kan dan alleen maar hopen dat ze iets hebben opgepikt van mijn zorg om hun gezondheid.

En ja… stoppen met cola drinken is een volgende stap. Ik verwacht dat ik weing moeite zal hebben om geen alcohol te drinken. Maar aan cola ben ik echt verslaafd!

Voor wie geïnteresseerd is in het artikel waarover ik schreef hierbij de link:
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/een-alarmerend-verhaal-over-onze-nationale-lievelingsverslaving~a4517548/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=shared%20content&utm_content=paid&hash=5283fae4f7a857744388a19867aaaaceaacf3257

 

Delen!

5 Comments

Add yours →

  1. Hi mooie geschreven. Succes met deze uitdaging.De link naar het artikel werkt niet. Daarnaast moet jeje registreren om het te lezen. Jammer.

    • Dank je wel! Misschien moet je even proberen om een andere telefoon/computer/tablet te gebruiken. Bij anderen werkt de link wel en hoef je je ook niet te registreren.

  2. Je hebt me aan het denken gezet. Ik vind ook dat m’n pubers geen alcohol mogen drinken en thuis krijgen ze dat ook niet. Maar welk beeld geef ik zelf als ik in ’t weekend een glas wijn drink. Veel van de argumenten in het artikel van de Volkskrant zijn nieuw voor me. Ik ga me hier zeker verder in verdiepen. Succes met het stoppen en ik hoop dat we jou vorderingen mogen volgen. En ben ook heel benieuwd naar de reactie van jou puber.

    • Dank je wel Poulien. Ik zal over een tijdje een blog schrijven over mijn ervaringen. Ook zal ik dan de reacties van mijn kinderen meenemen.

  3. Wat is het een leuk artikel geworden, succes met het alcohol-vrij zijn! Je hebt het mooi uiteengezet!
    Groet, Hanna

Geef een reactie